Nyheter

Arkiv

Da’n före doppareda’n

14 december, 2018

Snart är det Jul igen, och vad passar då inte bättre med en favoritartikel i repris.

Överallt i språket finns det ledtrådar om hur våra traditioner växt fram i takt med att samhället har förändrats. Till exempel kommer namnet ”dopparedagen” för julafton från att vi sedan medeltiden har ätit dopp i grytan på julafton.

Julens etymologi delvis ett mysterium

De flesta förknippar nog julen med Kristi födelse men julen är ursprungligen ingen religiös högtid, åtminstone inte om man ser till själva ordet ”jul”. Var ordet jul kommer ifrån, det vill säga dess etymologi, har länge diskuterats. Det finns inget säkert svar men det tros vara mycket gammalt och är därför svårt att härleda. Många teorier går ut på att det fanns en hednisk fest i samband med midvintersolståndet som kallades jul.

Det äldsta fyndet man har gjort av ordet ”jól” är från cirka 900 i en hyllningsdikt till Harald Hårfager och förekommer i formen att ”dricka jul”. Man tror att den ursprungliga formen varit ”jehwla” som troligtvis betydde ”fest”.

När kristendomen infördes anpassades ofta de kristna högtiderna till de hedniska högtiderna som redan fanns.Trots att julen till stor del ses som en kristen tradition ingår det flera hedniska ingredienser i julen, som pepparkakorna, klappar och på senare tid jultomten.

Språket vittnar om jultraditionernas ursprung

Det finns många språkliga tecken på att den svenska jultraditionen är en blandning av hedniska och kristna inslag. Många svenskar anser att julen börjar i samband med första advent. Ordet ”advent” kommer från latinet och betyder ankomst. Enligt den kristna traditionen var de fyra söndagarna före jul fastetid inför firandet av Jesu födelse och på 1000-talet kom denna tid att kallas advent. Man väntade alltså på Herrens ankomst.

Adventsfirande på senare tid har snarare kommit att förknippats med traditionen att sätta upp stjärnor och ljusstakar i fönstren. Den traditionen kom till Sverige först på 1930-talet från Tyskland. Det vi väntar på har också har förändrats – för de flesta av oss är det firandet med julmat, Kalle Anka, jultomte, julklappsöppning och dans kring granen den 24 december som är huvudhändelsen under julhelgen.