News

Archive

Se då nalkas Lucia…

05 December, 2016

Nu är det adventstider och många glöggmingel och lussebullar ska avnjutas innan jul, inte minst när vi firar vår högtid Lucia.

Den svenska lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer. Lucia var en ung vacker sicilianska som levde på 200-talet och som blev martyr för sin kristna tros skull. Hennes namn betyder ‘den ljusa’ på italienska och kommer från latinets lux som betyder just ‘ljus’ (jmf portugisiska, spanska luz , franska lucidité ‘klarsynthet’ och det engelska namnet Lucy).

Innan vi införde Luciadagen uppfattades natten mellan den tolfte och trettonde december som årets längsta. Under detta dygn varade mörkret längst och onda krafter härjade. Förledet i vår mumsiga lussekatt anses till exempel snarare komma från Lucifer, och bullen kallades från början dövelskatt (‘djävulskatt’). Den väna lucian med ljus i hår tågade in först på mitten av 1700-talet, och nu lussar hon och hennes tärnor på de flesta förskolor runt om i landet.

“Natten går tunga fjät” sjunger de, och vad kan nu det betyda? Fjät är ett ord som betyder ‘fotsteg’. Det kommer från fornsvenska fiǣt som är besläktat med svenska fot, engelska feet och isländska fjed.

Med sig har hon vår värmande glögg. Den heta dryckens namn är besläktat med ‘glöd’ och ‘glödga’. Från början kallades det just glödgat vin, vilket har sin motsvarighet i tyskans Glühwein där glüh betyder ‘glödande’.

Läs mer om julens ord och deras ursprung i vår tidigare artikel här.